Dementie
Kloppen dingen vaker niet in je leven? Ben je vergeetachtig? Zijn normale handelingen steeds moeilijker? Vergis je je vaker in tijd en plaats? Dat kan dementie zijn. Dementie is volksziekte nummer één. Ieder uur krijgen vijf Nederlanders te horen dat ze dementie hebben. Veel mensen weten niet wat dementie precies is, wat de symptomen zijn én waar ze naartoe kunnen met hun vragen. Deze website geeft je antwoord op deze vragen.
Mocht je vragen hebben die niet worden beantwoord op deze website, dan kun je via onderstaande knoppen meer informatie vinden.
Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenziektes. Het is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een moeilijke en heftige hersenziekte die veel vragen oproept.
Het meest voorkomende type dementie is de ziekte van Alzheimer. Maar er zijn veel meer soorten, namelijk vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie.
Wil je alles weten over de verschillende soorten? Klik dan op de knop.
Hoe herken ik dementie?
Wie aan dementie denkt, denkt vaak aan vergeetachtigheid. Dat is één van de vele symptomen die horen bij het ziektebeeld. Er zijn heel veel verschillende symptomen, maar we benoemen graag de 10 belangrijkste symptomen van dementie.
Vergeetachtigheid
Wanneer iemand dingen vergeet, kan dit een teken zijn van dementie. Denk aan het vergeten van data, tijden of telkens dezelfde vraag stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes.
Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan niet meer zoals normaal. De volgorde van hoe je iets moet doen wordt door elkaar gehaald. Maar ook bijvoorbeeld het uitoefenen van hobby’s en geldzaken regelen wordt moeilijker.Â
Vergissingen met tijd en plaats
Iemand met dementie heeft minder besef van tijd. Ook kan het zijn dat hij de weg steeds vaker kwijtraakt.Â
Taalproblemen
Voor iemand met dementie wordt het moeilijker om een gesprek te volgen of te voeren. Denk aan het herhalen van dezelfde zin of het stoppen midden in de zin. Praten gaat vaak minder vloeiend.Â
Kwijtraken van spullen
Het wegleggen van spullen op de verkeerde plaats. Maar ook het vergeten waar je je spullen hebt gelaten.
Slecht beoordelingsvermogen
Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken.
Terugtrekken uit sociale activiteiten
Iemand kan problemen hebben met sociale activiteiten, zoals zijn hobby’s, sport en gesprekken. Iemand trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen.
Verandering in gedrag en karakterÂ
Iemand met dementie kan ander gedrag vertonen dan dat hij voorheen deed. Denk aan verward, angstig, achterdochtig of depressief gedrag.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Als jij of een van je naasten de diagnose krijgt kan het zijn dat je veel vragen hebt. In Roosendaal kun je op veel plekken terecht met je vragen.
InwonersondersteuningÂ
Met al je vragen, ook over dementie, kun je terecht bij Inwonersondersteuning Roosendaal.
Dementie wegwijzerÂ
Als je meer informatie wilt over dementie of hulp zoekt bij dementie, kun je terecht op de pagina van Dementienetwerk West-Brabant waar je de wegwijzer in kan vullen. Zo word je wijzer over dementie en de hulp die we je kunnen bieden.
Ervaringsverhaal
Wil je een ervaringsverhaal beluisteren? Klik op de video hiernaast en luister en kijk naar het verhaal van Ria & Rein. Of luister hieronder naar een preview van de eerste twee afleveringen van onze podcast over dementie. In deze afleveringen gaan we in gesprek met Ida en Ria, die beide hun ervaring met de ziekte delen.
Benieuwd naar andere afleveringen over dementie? Klik dan op de knop en bekijk de hele show van de podcast Welkom bij de Club.
Een casemanager dementie is een persoonlijk begeleider die je helpt met het traject als er dementie geconstateerd is. De casemanager biedt een luisterend oor, verwijst naar de juiste instellingen in de regio en bemiddelt bij het regelen van hulp. Andere benamingen voor casemanagers dementie zijn zorgtrajectbegeleider, dementieconsulent of geriatrisch consulent.
Dagbesteding bestaat uit activiteiten voor de persoon met dementie zodat er weer structuur en een zinvolle daginvulling gegeven kan worden. Ook kan dagbesteding verlichting geven aan mantelzorgers wanneer zij geen tijd meer voor henzelf hebben.
Thuisbegeleiding is aanvullende mantelzorg. Met een thuisbegeleider kan iemand met dementie langer thuis blijven wonen. Ze kunnen helpen bij de verzorging, het huishouden en financiën.